Створення найбільш капіталоефективної DEX-мережі з механізмом Proof-of-Liquidity

prrrr
5 min readJan 25, 2022

--

Proof-of-Liquidity — це новий механізм консенсусу, заснований на Proof-of-Stake, але усуває проблему заблокованого капіталу, яка негативно впливає на DeFi. Метою цієї статті є обґрунтування думки про те, що ефективність капіталу стане вирішальним питанням у долі децентралізованих бірж (далі DEX) та пояснення того, як мережі, орієнтовані на конкретні програми, можуть вирішити проблеми DeFi на Ethereum і як ми дійшли нової парадигми Proof-of-Liquidity.

Кінцевим результатом для DEX буде…

Не всі DEX створюються рівними. Хоча в даний час триває змагання за те, хто з DEX запропонує найкращі програми видобутку ліквідності, є очевидним фактом те, що роздача безкоштовних грошей не буде виграшною тактикою у довгостроковій перспективі. Справжніх переможців серед DeFi та DEX буде визначено іншим питанням: які протоколи будуть найефективнішими з точки зору використання капіталу?

Ефективність капіталу визначається співвідношенням між тим, скільки хтось витрачає, щоб збільшити дохід, і тим, скільки він отримує натомість.

  • менша плата плата за газ за виконання транзакції → більша капіталоефективність.
  • менше прослизання під час обміну токенів → більша капіталоефективність.
  • менше транзакцій для досягнення бажаного → більша капіталоефективність.

Протокол вважається капіталоефективним, якщо він працює стабільно, має мало накладних витрат та забезпечує максимальну віддачу від вкладеного капіталу.

Платити менше, щоб отримати більше — ось ключовий рушійний фактор, який визначає, які DEX будуть найбільш успішними

Саме тому, в Mangata Finance ми вивчаємо, які фактори найбільше впливають на ефективність використання капіталу. Як ми можемо мінімізувати комісії та прослизання? Як ми можемо забезпечити та залучити більшу ліквідність? Ми перевернули кожен камінь і не зупинилися на фундаментальній інфраструктурі блокчейну. І нам довелося зіткнутися з деякими незручними істинами.

Щодо мереж, орієнтованих на конкретні додатки

Правда полягає в наступному: хоча ми дуже вдячні Ethereum, він має недоліки, які шкодять довгостроковому успіху DeFi. Плата за газ висока, а аукціони Flashbots перехоплюють прослизання користувачів DeFi, внаслідок чого користувачі переходять на приватні мемпули, що ставить під загрозу децентралізацію Ethereum.

Нещодавно на горизонті з’явився ще один ризик: як тільки Ethereum завершить перехід на Proof-of-Stake, перед холдерами виникне дилема: чи будуть вони стейкати свої токени або вкладуть їх у DeFi? У них є лише один варіант.

Хоча консенсус Proof-of-Stake сам по собі дуже ефективний, він створює проблему, роблячи ринок менш ліквідним.

Блокування ліквідності негативно позначиться на всій екосистемі DeFi, оскільки пули будуть меншими і менш ефективними з точки зору капіталу. Натомість ми хочемо, щоб ринок був якомога ліквіднішим.

Ethereum має довгострокові перспективи і може служити в найближчому майбутньому як глобальна розрахункова мережа для даних, є підстави для створення мереж, оптимізованих для використання конкретних додатків. Блокчейн є набагато ефективнішим, коли на ньому розміщується лише один додаток, а не безліч додатків, як на Ethereum. Це дозволить нам спеціалізуватися на безпеці мережі та створити структуру стимулів навколо токеноміки. Консенсус та правила можуть бути змінені та адаптовані для оптимізації під певні цілі. Це підводить нас до ключового питання, яке керує розробкою Mangata DEX:

Якщо справжня кінцева мета DEX — ефективність використання капіталу, то як виглядатиме DEX-мережа, оптимізована для ефективності використання капіталу?

Як вона контролюватиме питання газових витрат, створення блоків, стейкінгу та ліквідності? Ми вважаємо, що пошук відповідей на ці питання приведе нас до створення системи, яка закладе основу для DEX, що спеціалізується на децентралізованій торгівлі та здатна стати найбільш фундаментально оптимізованою DEX.

Узгодження нагород за стейкінг та ліквідність для максимізації ефективності використання капіталу

Ми обрали створювати парачейн для екосистеми Polkadot, тому що це дозволяє нам створювати суверенну мережу, де ми маємо можливість перепроектувати всю архітектуру на свій розсуд. У нашому процесі обговорень була очевидна проблема: якщо ми створюємо DEX-мережу, то ліквідність та безпека — це, по суті, одне й те саме. DEX не може функціонувати без ліквідності. Постачальники ліквідності певною мірою схожі на валідаторів, оскільки вони надають платформі закономірності та забезпечують безпеку, надаючи глибоку ліквідність, що дозволяє біржі повноцінно функціонувати.

Саме тому ми вирішили об’єднати стейкінг та забезпечення ліквідності — представляємо вам модель Proof of Liquidity!

Proof-of-Liquidity розблоковує ліквідність у стейкінгу для DeFi

Ми представляємо революційний механізм Proof-of-Liquidity, побудований на основі Proof-of-Stake.

Його ідея досить проста і зрозуміла: Proof-of-Liquidity звільнює ліквідність у стейкінгу, використовуючи токени пулу ліквідності як стейкінгові активи, дозволяючи підвищити ліквідність і тим самим підвищуючи ефективність використання капіталу.

Ідея Proof-of-Liquidity дуже проста:

1. Замість одного активу, ви стейкаєте токени LP: замість того, щоб просто стейкати нативний токен мережі, як в інших мережах, ви спочатку отримуєте токени пулу ліквідності (LP). У DEX-мережі Mangata це такі активи, як:

  • DOT, нативний токен Polkadot relay chain
  • токени парачейнів, такі як ACA, GLMR і т.д.
  • токени ERC20 з нашого Ethereum-мосту.

2. Всі стейкінг активи складаються в парі з MGA: кожен актив складається у пару з MGA для створення можливості стейкати токени LP. Це допомагає управлінню приймати рішення, пов’язані з безпекою, що впливають на MGA і, отже, всю частку стейкінга.

3. Стейкінг LP-токенів підтримує ліквідність відповідних пулів: Токени LP стейкаються за допомогою нод і автоматично використовуватимуться у відповідному пулі ліквідності. Замість того, щоб бути просто заблокованим капіталом, стейк продовжуватиме працювати як розблокована ліквідність.

Концепція проста та елегантна і дозволить створити базовий шар ліквідності, який дозволить реалізувати безліч нових сценаріїв використання в DEX-мережі Mangata.

Наслідки та міркування

Оскільки ця концепція є настільки новою, вона матиме багато наслідків, які нам необхідно буде розглянути. Ось лише деякі з них:

  • Базовий рівень ліквідності: Оскільки застейкані токени LP стимулюються винагородою за блоки і ці LP токени пов’язані з MGA, ми очікуємо, що вони створять базовий рівень ліквідності, на який можуть покластися інші торгові пари.
  • Безпека: Щоб переконатися, що системою не маніпулюватимуть, використовуючи фіктивні токени, до базових активів Proof-of-Liquidity будуть допускатися лише ті активи, що було одобрено управлінням. Стейкаючи лише один раз, ви зможете заробляти двічі, оскільки користувачі можуть бути одночасно і стейкерами, і постачальниками ліквідності, вони будуть отримувати прибуток від винагород за блоки та торгових комісій.
  • Ризики: Proof-of-Liquidity поєднує в собі потенціал винагороди та ризику стейкінгу та надання ліквідності. Ризики полягають у можливості/шансу отримання штрафу, якщо ви стейкаєте на на нестабільну ноду, та ризик непостійних збитків . Ці ризики в цілому вже добре вивчені, і можна зробити кроки щодо їх зменшення.

Висновки та перспективи

Proof-of-Liquidity — це еволюція Proof-of-Stake, орієнтована на DEX-мережі, що звільнює ліквідність, підвищує ефективність використання капіталу та створює додаткові потоки доходів для стейкерів та постачальників ліквідності.

Ми вважаємо цю концепцію досить перспективною і робимо на неї велику ставку, створюючи на її основі повноцінний блокчейн. Ми просимо вашої допомоги у вивченні цієї нової парадигми:

  • Які є можливі вектори атак?
  • Як це впливає на безпеку?
  • Як це впливає на децентралізацію?
  • Які нові типи додатків стають можливими при створенні базового шару, який має MGA як токенізовану ліквідність?

Зрештою, ми вважаємо, що найбільшого успіху досягнуть ті DEX, які будуть найефективнішими з точки зору використання капіталу. Вони залучатимуть інвесторів, які прагнуть оптимізувати свою торгівлю та доходи. Ми запрошуємо вас стати частиною цієї подорожі!

Приєднуйтесь до лав Mangata Pioneers

  • Приєднуйтесь до обговорення на сервері Mangata у Discord!
  • Підпишіться на розсилку новин Mangata на сайті mangata.finance, щоб отримувати оновлення та останні новини!
  • Слідкуйте за нами у Twitter: @MangataFinance

Джерело: https://blog.mangata.finance/blog/2021-11-08-proof-of-liquidity/

Переклав: petrprymov#4435

--

--